środa, 20 czerwca 2012

Spaghetti razowe z pesto szpinakowym

Ponieważ na durszlaku znalazłam Akcję -konkurs z oliwą exstra vergine Monini postanowiłam ugotować coś z jej udziałem a nie było trudno gdyż oliwy Monini używam na co dzień.
Pierwszy przepis to:
             Spaghetti razowe z pesto szpinakowym.

 Składniki: ( proporcje na 3 porcje makaronu)
  • makaron spaghetti razowy według potrzeb zjadających
  • 3 spore garście świeżego szpinaku
  • 3 pęczki natki pietruszki
  • 100 g orzechów nerkowca lub piniowych
  • oliwa z oliwek extra vergine classico Monini w ilości potrzebnej do uzyskania zwartej a nie płynnej konsystencji pesto
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki startego parmezanu do środka pesto
  • 3-4 łyżki startego parmezanu do posypania 

Makaron gotujemy al'dente.
Szpinak i natkę umyć i osuszyć.
Do blendera dodajemy odrobinę oliwy Monini i wkładamy szpinak i natkę, orzechy nerkowca, czosnek i miksujemy dolewając caly czas oliwę.
Konsystencja pesto ma być dość zwarta. 
Dodajemy na koniec ser starty i jeszcze raz miksujemy.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron mieszamy z pesto już na talerzu i posypujemy tartym parmezanem.
Zdrowie na talerzu.
Smacznego.
Przepis dołącza do Akcji

3 komentarze

  1. znajomi często robią pesto z rukoli, która dla mnie jest zbyt ostra... ze szpinakiem będzie smakować mi o wiele wiele bardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, super przepis :) Bardzo lubię szpinak, ale w takiej formie jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne pesto, te sklepowe do domowych się nie umywają ;D

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger