Teraz powiem tylko że warto było.
Jest puszysty , lekko orzeźwiający, wyśmienity.
Składniki:
Spód ciasta:
- 220 g biszkoptów okrągłych
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka kakao
- 1 torebka cukru waniliowego
Masa truskawkowa:
- 500 g truskawek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 jaja
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1,5 łyżki otartej skórki z cytryny
- 2/3 szklanki mąki
- cytrynki w rumie Eterno
Biszkopty kruszymy na pył, mieszamy z roztopionym masłem,kakao oraz cukrem waniliowym.
Wykładamy na 
dno formy  o boku 24 cm ( u mnie tortownica z kominem)  wysmarowanej tłuszczem  , dociskamy i pieczemy
 ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. 
Truskawki myjemy  i miksujemy w blenderze. 
Dodajemy cukier, miksujemy do połączenia. 
Następnie dodajemy mąkę, 
miksujemy na gładką masę. 
Na końcu dodajemy jajka, sok i skórkę z cytryny. 
Miksujemy dokładnie i wylewamy na spód. 
Wstawiamy do piekarnika i 
pieczemy jeszcze ok. 40 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika układamy plastry cytrynek na wierzchu 
Cytrynowca. 
Po ostygnięciu wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego.
 
 
 
5 komentarze
Pięknie wygląda i smakuje, ale za daleko do Ciebie :-)))
OdpowiedzUsuńChyba ,że zjedliście już wszystko ... :-)
Bardzo oryginalny przepis! Zapowiada się wspaniale!
OdpowiedzUsuńBardzo łanie się nazywa i tak też wygląda, lubię takie lekko kwaskowate ciasta więc na pewno wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDoroto, ja za Tobą nie nadążam...
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetycznie,że aż mi ślinka cieknie.
Pozdrawiam
wygląda przepysznie:) zapraszam do wystawienia go w konkursie, który właśnie trwa na moim blogu. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/06/sodki-konkurs-pometek.html
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.