środa, 9 maja 2012

Zupa krem z fenkuła

Pyszne połączenie lekko anyżkowego kopru włoskiego, fenkuła z cukinią.
Zupa jest aromatyczna, kremowa, pyszna, polecam gorąco.
Zupa z kopru włoskiego.

Składniki:
  • 1 fenkuł - koper włoski
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
  • odrobina białego octu winnego
 
Przygotowanie zupy:
  • Fenkuł umyć.
  • Odciąć łodygi od bulwy, zachować zielone kawałki do dekoracji.
  • Pokroić bulwę w kostkę.
  • Cukinię obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki.
  • Cebulę drobno posiekać.
  • W rondelku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę.
  • Dodać fenkuł i cukinię i smażyć jeszcze przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodać bulion drobiowy i gotować jeszcze przez 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż fenkuł będzie miękki.
  • Zupę zmiksować.
  • Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać więcej bulionu lub wody.

  • Doprawić solą, pieprzem i curry i dokwasić octem.
  • Drobno posiekać zieleninę z kopru włoskiego i udekorować tym zupę przed podaniem.
Smacznego.
Przepis własny.

2 komentarze

  1. w którym momencie dodaje się ocet winny?
    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O faktycznie nie napisałam, ocet dodaj po zmiksowaniu zupy aby lekko dokwasić zupę.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger