sobota, 19 maja 2012

Letni tort szwedzki wg Nigelli Lawson i Weeekendowa Cukiernia # 4

Czas zmierzyć się z Weekendową Cukiernią # 4
W maju...najpiękniejszym miesiącu w roku gospodynią WC # 4 jest Dusia i jej Dusiowa Kuchnia.
Dusia zaproponowała letni tort szwedzki według Nigelli Lawson i pasuje on do majowego truskawkowego szaleństwa jak znalazł.
Moje pieczenie zbiegło się również z Światowym Dniem Pieczenia który odbywa się 20 maja.
Upiekłam dwie pieczenie w jednym garnku jak mawiają.
Tort wyszedł znakomity i polecam go z całego serca.
WYWIEŚMY PRANIE I # CAKING






Idea pieczenia polega na tym aby upiec ciasto i zrobić mu zdjęcie w nietypowym miejscu a potem umieścić je w internecie....może ktoś jeszcze się pobawi...zapraszam.
Teraz już Tort Dusi według Nigelli.
                                            LETNI SZWEDZKI TORT


Składniki: ( cytuję za Dusią):


Krem waniliowy:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 250ml tłustego mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Spód do tortu (tortownica o śr.23cm):
  • 3 jajka
  • 250g cukru
  • 90ml świeżo zagotowanego wrzątku
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g mąki
  • masło do natłuszczenia formy
Na wierzch tortu:
  • ok.750g truskawek
  • 2-3łyżeczki cukru
  • 500ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie kremu waniliowego(najlepiej dzień przed upieczeniem):
Podgrzej wszystkie składniki oprócz ekstraktu w garnku na średnim ogniu, mieszając non stop aż krem zacznie gęstnieć (nie zagotować). Po 3minutach jak zgęstnieje zdjąć z ognia, przełożyć do zimnej miski, wymieszać ekstrakt waniliowy i zostawić w lodówce.
Przygotowanie spodu:
Energicznie utrzyj jajka z cukrem, na puszystą masę. Następnie dolej wrzątek, stale ale delikatnie mieszając. W oddzielnej misce zmieszaj proszek z mąką i wsypuj stopniowo do jajecznej mieszaniny. Dno foremki wyłóż papierem a boki wysmaruj masłem. Przelej ciasto do foremki i piecz w 180st.C przez ok.30min. Ostudź ciasto po upieczeniu.
Wierzch tortu:
500g truskawek przesyp cukrem i zostaw na jakiś czas, aby stały się błyszczące. Ubij kremówkę na sztywno z cukrem waniliowym.
1/3 ubitej śmietany dodaj do ostudzonego kremu waniliowy.
Przekrój ciasto na 3 warstwy i przełóż 2 z nich kremem waniliowym i truskawkami, które były posypane cukrem. Na wierzch tortu rozłóż ubitą kremówkę i ozdób pozostałymi truskawkami.
Stosowałam się ściśle do zaleceń przepisu (tym razem bo rzadko mi się to zdarza).
Wyszedł znakomicie i zachęcam do pieczenia.
Smacznego.
Przepis wędruje do Akcji na  Durszlaku
 

6 komentarze

  1. cudownie Ci ciasto wyrosło, ah już tęsknie za tym smakiem, to jeden z lepszych tortów:)
    dziękuję Ci za udział w weekendowej cukierni

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda imponująco! Tylko zasiąść przy nim z łyzeczkami i się pysznie zajadać

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowity ten tort :), jak tylko dostanę truskawki to na pewno go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sezon truskawkowy rozpoczęty:)cieszy mnie to bo lubię truskawki.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Niech tylko zdobędę truskawki w dużych ilościach...i zrobię sobie takie piętrowe smakowitości ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Od jakiegoś czasu się do niego przymierzam. Piękny jest!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger