poniedziałek, 19 marca 2012

Kiełki soi

Jedzmy kiełki na wiosnę.
Ja już kupiłam sobie do kiełkowania nasion kiełkownicę ale jak ktoś nie ma to polecam ten sposób.
Jest prosty i po 3 dniach kiełki gotowe do spożycia.
W kiełkach soi znajduje się bardzo dużo białka, witamin A, B1, B2, C i K, związki mineralne i pierwiastki śladowe, m. in. żelazo, fosfor, miedź, magnez i potas.
               
                             Potrzebne będą:
  • nasiona soi na kiełki ( do nabycia w każdym markecie lub sklepie ogrodniczym)
  • słoik
  • gaza
  • gumka
  • woda

Wypłukane nasiona zalać w wyprażonym słoiku letnia wodą.
Moczyć przez 12 godzin.
Następnie wodę zlać, nasiona ponownie przepłukać, słoik nakryć gazą, obwiązać.
Nasiona są w słoiku a nie na gazie.
Odstawić w ciepłe miejsce ok 18 C
Codziennie przepłukiwać nasiona trzy razy ( wodą z nasion podlewamy kwiaty-dobrze im to zrobi na wiosnę).
Kiełki są dojrzałe do spożycia gdy mają długość ok. 1 cm.

Miłej zabawy przy hodowli.

4 komentarze

  1. U mnie w domu założyłyśmy z córką całkiem pokaźną plantację! Liczymy na odmłodnienie:):):)!

    OdpowiedzUsuń
  2. porywam garść na kanapki i zamaczam swoje kiełki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja mam kiełkownicę i tam tez pięknie mi kiełkują kiełki, uwielbiam! pozdrawiam cieplo - kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo zdrowe... a o tej porze - pycha, pozdrawiam wiosennie:-))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger