poniedziałek, 19 marca 2012

Chlebki z ziołami

Moich wariacji na temat chlebka na zakwasie ciąg dalszy.

Składniki: ( 30 porcji )
Zaczyn:

  • 3/4 szklanki zakwasu żytniego
  • szklanka mąki  żytniej razowej
  • szklanka letniej wody

Wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny
Chleb właściwy:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/6 kostki drożdży  ( zrobić papkę z wodą )
  • 1/2 szklanki otrąb 
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego 
  • 1/2 szklanki pestek  słonecznika 
  • wyżej zarobiony zaczyn.







Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto odgazować.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 3/4 szklanki na następny wypiek..
Ciasto przełożyć do foremek i wygładzić wodą.
Jeden bochenek posypać suszona bazylią i suszem pomidorowym  a drugi oregano i słodką papryka.

    Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.



Smacznego.

3 komentarze

  1. tylko piec i smakować pięknego dnia życzę

    OdpowiedzUsuń
  2. hm, pięknie wyglądają ;]
    osobiście zamiast tylu ziół na wierzchu, dałabym je do wnętrza, aby nabrał bardziej aromatycznego smaku ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście masz rację ale ja takie z ziołami w środku już piekłam a teraz wersja z ziołami na wierzchu:-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger