środa, 21 marca 2012

Bułeczki razowe

Te bułeczki mimo iż nie wyrastają takie wysokie to są naprawdę pyszne,polecam na śniadanie.
Ja swoje zajadałam z własnej produkcji ricottą  oraz z własnej produkcji kiełkami soi


Te kiełki smakują wybornie z lekko słonawą ricottą.
                    Składniki: ( 8 porcji )
  •     300 g mąki pszennej
  •     45 g otrębów pszennych
  •     140 ml wody
  •     100 ml mleka
  •     15 g drożdży
  •     2 płaski łyżeczki soli
  •     1/2 łyżeczki cukru
  •     10 g oliwy
  •     ok 40 g pestek z dyni

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut.
Do mąki i otrębów dodajemy pozostałe składniki, a w tym połowę z podanej porcji pestek dyni.
Na końcu dodajemy gotowy rozczyn i zagniatamy ciasto, które następnie powinno wyrastać około godziny.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je delikatnie na podsypanej mąką stolnicy i formujemy prostokąt.
Ciasto kroimy na prostokąty.
Porcje ciasta układamy na papierze do pieczenia  i zostawiamy do wyrośnięcia na następne 30 minut.
Wyrośnięte prostokąty smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypujemy resztą pestek z dyni, które potem delikatnie dociskamy do ciasta aby po upieczeniu nie odpadały.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut, aż się zarumienią.
Smacznego.

1 komentarze

  1. takie lubię najbardziej!
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger