środa, 21 marca 2012

Deser z kiełkami pszenicy

Jak wyhodowałam kiełki znajdziecie TU
A teraz co z nimi zrobiłam, kiełki mają pyszny orzechowy smak więc do deserów nadają się znakomicie.
Deser z kiełkami pszenicy.
Składniki:
  • ok 10 łyżek kiełków pszenicznych
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 serki waniliowe po 150 g każdy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 100 g czereśni kandyzowanych
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie deseru:
  • Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i zostawić do wystudzenia.
  • Na dno pucharków wsypujemy po 2 łyżki kiełków i zalewamy odrobiną galaretki po czym wstawiamy do lodówki aby stężało.
  • Jak kiełki stężeją wylewamy resztę galaretki i ponownie wstawiamy do lodówki.
  • Serki mieszamy z jogurtem i cynamonem.
  • Żelatynę moczymy w 4 łyżkach wody a następnie rozpuszczamy.
  • Rozpuszczoną ale nie gorącą żelatynę dodajemy do masy serowej.
  • Wylewamy masę serową na galaretkę i wciskamy do masy czereśnie, wstawiamy do stężenia.
  • Na wierzchu deseru wsypujemy po trochu kiełków i dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
  • Ponownie wkładamy do lodówki a potem to już tylko zajadamy.
Smacznego.
Przepis własny.

5 komentarze

  1. O jej, przygonię tu córkę niech zobaczy ten deser, właśnie kiełki się hodują1 Takiego deseru jeszcze nie widziałam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno tu nie byłam i jak zwykle u Ciebie bardzo ładnie i bardzo smacznie. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny ten pomysł na deser.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kiełki, ale jeszcze nie próbowałam ich w słodkiej wersji.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger