niedziela, 12 lutego 2012

Konfitura z czerwonej cebuli do mięs

Zawsze zabierałam się aby ją zrobić aż wreszcie nadarzyła się okazja.
Konfiturę zrobiłam do pałek z kurczaka, wyszło pysznie i aromatycznie.
Pierwowzór znalazłam tu
Dodatek do mięs czyli konfitura z czerwonej cebuli.

Składniki:
  • 4 średnie cebule czerwone
  • 100 g octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie konfitury:
  • Cukier rozgrzewamy na patelni.
  • Gdy się rozpuści wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i podsmażamy ok aż zmięknie.
  • Następnie całość podlewamy octem balsamicznym tak by lekko przykrył cebulę mieszamy i gotujemy ok 5 minut pod przykryciem.
  • Po tym czasie dodajemy miód i podgrzewamy cały czas mieszając ok 5 min. do zgęstnienia płynu, aż całość stanie się lekko ciągnąca.
Konfitury użyłam także do wędliny drobiowej którą zrobiłam ale o niej potem.
Smacznego.

4 komentarze

  1. smaczne mniam tylko częstować się :))

    OdpowiedzUsuń
  2. A to było w Ugotowanych :D
    Taki koleś ją robił do pasztetu domowego =)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już od jakiegoś czasu myślę o zrobieniu takiej konfitury. Kupiłam już nawet czerwoną cebulę, więc myślę, że będę miała możliwość skorzystania z Twojego przepisu! Pozdrawiam! :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger