poniedziałek, 30 stycznia 2012

Muffiny z boczkiem i zielonym groszkiem

Wróciłam,zatęskniłam za gotowaniem po tygodniowym wypoczynku i na pierwszy ogień poszły muffinki.
Są mięciutkie i aromatyczne.
Polecam jako samodzielne danie bądź jako dodatek do gulaszów.

                               Składniki:
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1/2 szklanki groszku zielonego
  • 2 jaja
  • 250 ml mleka
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól
  • pieprz
  • 125 g stopionego masła
Różnorodność moich foremek do muffinek w jednym piekarniku.

Cebulę siekamy a boczek kroimy w kostkę.
Podsmażamy razem na tłuszczu z boczku, odstawiamy do przestygnięcia.
Jaja mieszamy z mlekiem.
W misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, cząber, sól, pieprz.
Dolewamy do miski masę jajeczną oraz roztopione i przestudzone masło, a także groszek i podsmażony z cebulą boczek.
Szybko mieszamy ale bez przesady, grudki mile widziane.
Masę wkładamy do foremek, papilotek lub co kto ma ( u mnie duża różnorodność jak widać na zdjęciu), do 3/4 wysokości.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Podałam z sosem Tysiąca Wysp.
A jutro relacja z mojego wyjazdu...polecam!

Smacznego.

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger