poniedziałek, 24 października 2011

Ziemniaki po szwedzku

Jest to danie kuchni szwedzkiej.
Przepis ten mam od bardzo dawna ale nie wiedziałam czy to faktycznie danie szwedzkie czy tylko tak się nazywa.
Okazało się jednak że w Szwecji takie ziemniaczki serwują.
Polecam.


Ja od siebie dodałam bakłażana i pasuje tu znakomicie.
                      Składniki:
  • 750 g małych ziemniaków
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 50 g tartego żółtego sera (u mnie Gouda)
  • 3 gałązki świeżej szałwii (dałam bazylię i miętę bo szałwii nie miałam )
  • mały bakłażan
  • 2 laski kiełbasy śląskiej
  • sól
  • pieprz
  • odrobina tłuszczu do formy

Bakłażana pokroić na plastry i posolić na sicie aby sok z goryczką odciekł następnie opłukać i osuszyć.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Ziemniaki obrać i ponacinać gęsto nożem.
Posypać solą i pieprzem i ułożyć w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 20 minut w temp.180 stopni.
Śmietanę doprawić solą i pieprzem.
Po 20 minutach ułożyć na ziemniakach bakłażana i kiełbasę, zalać śmietaną,dodać zioła i posypać serem żółtym.
Zapiekać w tej samej temperaturze jeszcze 30 minut.
 Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger