poniedziałek, 24 października 2011

Chleb razowy z prażona cebulką lub żurawiną

Moje wariacje na temat  CHLEBKA






                        Składniki : ( 2 keksówki 26 x 12 góra )
                Zaczyn:
  • 1/2 szklanki zakwasu razowego
  • szklanka mąki graham, orkiszowej, żytniej razowej (jaką macie)
  • szklanka letniej wody
Wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny
Chleb właściwy


                     Chleb właściwy:
  • 1 kg mąki pszennej T 650
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/6 kostki drożdży  ( zrobić papkę z wodą )
  • 1/2 szklanki otrąb
  • 3/4 szklanki pestek dyni i słonecznika
  • wyżej zarobiony zaczyn
  • 1 szklanka żurawiny
  • 1 szklanka prażonej cebulki (miałam Prymat)
Wyrobić ciasto i podzielić na pół.
Do jednej części dodałam żurawinę a do drugiej cebulkę.
Ciasto zostawić na godzinę do wyrośnięcia.

     Foremki posmarować masłem i wysypać mąką
     Ciasto przełożyć do foremek i wygładzić wodą.
     Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę. Smacznego.
    Przepis własny
    Przepis dodaję do Akcji:
    TYDZIEŃ ŻURAWINOWY

    0 komentarze

    Prześlij komentarz

    Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
    Anonimie-podaj swoje imię.
    Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
    Dziękuję i zapraszam ponownie.

    Łączna liczba wyświetleń

    Obserwatorzy Blogger