sobota, 15 października 2011

Piankowy sernik z migdałowo - kokosową kruszonką

Jak już pisałam serniki to mój "konik" więc piekę je najczęściej chyba i lubię eksperymentować.
Ten jest spełnieniem i rozkoszą.
Zapraszam serdecznie.
Piankowy sernik.
Składniki: duża blacha sernikowa
  • 1300 g sera typu cremella  lekko słonawy i bardzo kremowy - Philadelfia się też nada
  • 8 żółtek
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 serniksy
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 10 białek
  • olejek arakowy 
Kruszonka:
  • 15 g masła
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie sernika:
  • Śmietanę ubić na sztywno.
  • Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywno.
  • Serki wymieszać z żółtkami, olejkiem arakowym, mlekiem w proszku i serniksem na puszystą masę.
  • Do masy serowej dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • Wylać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Kruszonka:
  • Składniki sypkie połączyć z rozpuszczonym masłem i wyrobić kruszonkę.
  • Posypać wierzch sernika.
  • Piec w temperaturze 170 C przez godzinę.
Smacznego.
Przepis własny.

2 komentarze

  1. Kocham serniki! Piekę ich całą masę - zawsze wychodzą, i choć smakują inaczej, to zawsze pysznie. Ten też wygląda na bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger