Są bardzo aromatyczne i smaczne a o tej porze jeszcze są na straganach więc warto powkładać do słoiczków.
Składniki:
- 5 kg ogórków gruntowych
 - 6 szklanek wody
 - 1 łyżeczka gorczycy
 - kilka liści selera
 - 1 szklanka octu
 - 400 g cukru
 - 1 cebula
 - 3 łyżki soli
 - 15 g kurkumy
 
Z wody, octu, cukru, kurkumy i soli zrobić zalewę.
Na dnie słoików ułożyć liście selera i posypać je gorczycą.
Następnie wkładać ogórki a na ich wierzchu ułożyć plasterki cebuli.
Gotowe słoiki zalać zimną zalewą a następnie gotować przez 10 minut.
Ogórki powinny stać w słoikach przez 2 tygodnie.
Podawać można do mięs oraz ziemniaków.
Smacznego.
Przepis gdzieś z gazety.
7 komentarze
ogórków z kukumą nie robiłam, ale bardzo lubię takie musztardowe lub z curry.
OdpowiedzUsuńhttp://kobieta-ja.blogspot.com/
Znam te przepisy i też je tu umieściłam...dziękuję:-)
OdpowiedzUsuńLato zamknięte w słoiczku:D
OdpowiedzUsuńO rany, nigdy tak ie próbowałam, a dodaję kurkumę do wielu rzeczy - spróbuję z twoimi ogórkami następnym razem :)
OdpowiedzUsuńAle chyba tej kurkumy to 15 gram a nie 150, bo nie daloby sie zjesc ;)
OdpowiedzUsuńTak 15 g nastąpiła pomyłka...przepraszam ale czemu się nie przedstawiacie ...mam odpowiadać anonimom...sami byście nie odpowiedzieli:-(
Usuńryneczek, ogóreczki, słoiczki.... paluszki lizać. Przepisik wart wybróbowania, ale ja zrobię z ogórków i zawekuję w słoikach ;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.