poniedziałek, 19 września 2011

Chleb na tygodniowym zaczynie

Przepis znaleziony w jednej z książeczek "Przyślij Przepis".
Wypróbowałam i jest naprawdę pyszny.
  
                                Składniki:
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki żytniej ( ja dałam żytnią razową ) 
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki pestek słonecznika bądź dyni
  • 3/4 szklanki i 1 łyżka ( do posypania blachy ) otrębów pszennych 
  • 1 łyżka soli
  • oliwa
Tydzień przed planowanym pieczeniem chleba robimy zaczyn:
przygotowujemy ciasto z 1/8 składników i przechowujemy przykryte szmatką w słoiku na blacie w temperaturze pokojowej.
Po tygodniu:
Mąkę pszenną mieszamy z żytnią a potem z siemieniem, otrębami i słonecznikiem .
Wlewamy letnie mleko oraz 2 szklanki gorącej wody.
Mieszamy z zaczynem i solą.
Przekładamy do posmarowanej oliwą i posypanej otrębami keksówki.
Wygładzamy wodą.
Przykrywamy i odstawiamy na około 12 godzin.
Smarujemy oliwą i pieczemy godzinę w 200 stopniach.
Po upieczeniu ponownie smarujemy oliwą.
                            Rady:
Z wyrobionego ciasta odbieramy 1/8 na zaczyn do następnego wypieku.
Przechowujemy w zakręconym słoiku w lodówce nie dłużej niż miesiąc.
Do zrobienia pierwszego zaczynu można dodać odrobinę drożdży.
Smacznego.

3 komentarze

  1. Mam pytanie czy ten zaczyn do pierwszego zrobienia przechowujemy w lodówce czy w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaczyn musi pracować w cieple w temperaturze pokojowej. Ten odłożony zaczyn na następny chleb już przechowujemy w lodówce.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger