piątek, 2 września 2011

Kruche babeczki z budyniem i owocami

Przepis na babeczki, ciasto podstawowe znalazłam TUTAJ.
A dalej to już tylko inwencja twórcza.
Babeczki są przepyszne, można je przygotować wcześniej a potem nadziewać tym czym lubimy.
Babeczki na deser.



Składniki: ok. 60 sztuk
  • 500 g mąki T 650
  • 120 g smalcu
  • 120 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 100 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie babeczek:
  • Wszystkie składniki zarobić na stolnicy.
  • Wyjdzie gładkie ciasto.
  • Wylepiać nim cienko foremki.
  • Foremki muszą być idealnie suche.
  • Najlepiej umyć je dzień wcześniej.
  • Foremek nie smarujemy.
  • Z tej porcji wychodzi 60 babeczek.
  • Piec ok 10 - 15 minut w 170 C z opcją grzania góra/dół.
  • Po upieczeniu obrócić do góry dnem, puknąć i ładnie wyjdą.
  • Następnie wyklejać dalej i nie smarować.
  • Babeczki można wypełniać dowolnie.
Moje nadzienie to:
  • ugotowany według przepisu na opakowaniu z łyżką mąki budyń kokosowy.
  • owoce winogrona
  • dżem morelowy i marmolada truskawkowa
  • syrop czekoladowy
  • Udekorować według własnej kompozycji wtedy będą jedyne i niepowtarzalne.

Smacznego.
Pomysł na babeczki własny.

5 komentarze

  1. jakie kolorowe! bajecznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności! Robiłam kiedyś takie, tylko troszkę większe, ale tez budyniowo-owocowe. Sa najlepsze, bo lubia je prawie wszyscy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne! Kiedyś zrobiłam podobne z mamą. Były pyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie, czy mogę zjeśc monitor? ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger