piątek, 2 września 2011

Placuszki z wątróbki

Przepis znalazłam u  PYZY
Bardzo mi się spodobał więc go wypróbowałam i nie żałuję bo były pyszne.
                     Składniki:
  •     50 g wątróbki drobiowej (miałam wieprzową)
  •     2 jajka
  •     1 czerwona cebula
  •     kilka łyżek mąki pszennej
  •     2 łyżki miękkiego masła
  •     3 łyżeczki ziaren sezamu
  •     1/2 pęczka koperku
  •     do smaku: sól, pieprz ziołowy, papryka mielona słodka
  •     olej do smażenia

             Sposób przygotowania:
Wątróbkę opłukałam, dobrze osuszyłam, usunęłam żyłki.
Przełożyłam do miski, wbiłam jaja, dodałam masło i grubo pokrojony opłukany koperek, zmiksowałam blenderem na gładką masę.
Następnie mieszając stopniowo dodawałam mąkę, kilka łyżek - masa powinna być gęsta ale nie sztywna - mniej więcej taka jak na racuchy.
Dodałam posiekaną drobno czerwoną cebulę, sezam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i papryką. Smażyłam placuszki nakładając je łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem.
Gdy zrumieniły się z jednej strony przewracałam na drugą i dosmażałam.
Osączyłam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przepis cytowałam za Pyzą......ja podałam tak jak sugerowała Iza z pomidorami.

Smacznego.

6 komentarze

  1. Dorotko, bardzo się cieszę, że placuszki Wam smakowały :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko, że ja tak strasznie nie lubię wątróbki ;( Teraz żałuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiedziałam,że na Twoim blogu znajdę przepisy na poczciwą wątróbkę. Na Ciebie możne liczyć każdy jełop sam na studiach alone i nie zginie bo wszystko ładnie napiszesz i poinstruujesz :D
    Genialny przepis-pychota.Zrobiłam :D Tak samo jak na wątróbkę w śmietanie -jutro zrobię :D

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger