piątek, 2 września 2011

Kruche babeczki z budyniem i owocami

Przepis na babeczki, ciasto podstawowe znalazłam  TUTAJ.
A dalej to już tylko inwencja twórcza.

               Składniki:
  • -1/2 kg mąki Typ 650
  • -12 dag smalcu
  • -12 dag margaryny Kasi
  • -3 żółtka
  • -3 łyżki gęstej śmietany
  • -10 dag cukru pudru
  • -płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zarobić na stolnicy.
Wyjdzie gładkie ciasto. 
Wylepiać nim cienko foremki.
Foremki muszą być idealnie suche. 
Najlepiej umyć je dzień wcześniej. 
Foremek nie smarujemy.
Z tej porcji wychodzi 60 babeczek.
Piec ok 10-15 minut w 170 C. 
Po upieczeniu obrócić do góry dnem ,puknąć i ładnie wyjdą. 
Następnie wyklejać dalej i nie smarować.
Babeczki można wypełniać dowolnie.
                             Moje nadzienie to:
  • ugotowany według przepisu na opakowaniu z łyżką Kasi budyń kokosowy.
  • owoce winogrona
  • dżem morelowy i marmolada truskawkowa
  • syrop czekoladowy
Udekorować według własnej kompozycji wtedy będą jedyne i niepowtarzalne.

5 komentarze

  1. jakie kolorowe! bajecznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności! Robiłam kiedyś takie, tylko troszkę większe, ale tez budyniowo-owocowe. Sa najlepsze, bo lubia je prawie wszyscy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne! Kiedyś zrobiłam podobne z mamą. Były pyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie, czy mogę zjeśc monitor? ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger