niedziela, 26 czerwca 2011

Konfitura z rabarbaru i truskawek

Taki sobie skład wymyśliłam a w rezultacie wyszła znakomita konfitura.
                 Składniki:
  • 1kg rabarbaru
  • 1/2 kg truskawek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • skórka z cytryny
  • żel do dżemów
Rabarbar pokroić na kawałki ok. 1 cm.
Wrzucić na patelnię i smażyć kilka minut aż puści sok.
Dosypujemy cukier i mieszamy.
Dodajemy oczyszczone truskawki i rozgniatamy drewnianą łyżką na papkę.
Po kilkunastu minutach konfitura będzie gęsta i różowiutka.
Dodajemy skórkę cytrynową drobno pokrojoną.
Dodajemy żel do dżemów.
Smażymy jeszcze 1 minutę.

Podajemy z długimi biszkoptami ...bądź wlewamy do słoików gorącą konfiturę,zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Miłych wrażeń przy smażeniu.
Smacznego.
Przepis własny.

2 komentarze

  1. Ciekawy przepis..Mam zamiar jutro zebrać truskawki i właśnie myślałam ,żeby zrobić je z rabarbarem..

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożenko to bardzo dobry pomysł.
    Rabarbar znakomicie łączy się z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger