Ciasto na maśle jest delikatniejsze i ładniej się listkuje, warto zapłacić więcej a jeść lepszy wyrób.
Możecie ciasto francuskie zrobić sami w domu, jest to jednak bardzo pracochłonne.
Zawijańce z dynią.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego na maśle ok. 275 g
- żółtko do posmarowania
Farsz:
- 300 g dyni Hokkaido
- 1/2 szklanki wody
- 1 mały kalafior
- 1 nieduży por
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 pęczek kolendry
Przygotowanie farszu:
- Posiekałam drobno kalafiora, pokroiłam w kostkę pora, w drobną kostkę pokroiłam dynię.
- Posiekałam czosnek i kolendrę razem z łodyżkami.
- Na maśle podsmażyłam warzywa, dodałam wodę i sos sojowy i dusiłam do miękkości.
- Wystudziłam farsz.
Przygotowanie zawijańców:
- Ciasto francuskie rozłożyłam na blacie.
- Na cieście równomiernie rozsmarowałam farsz, zostawiając z jednego boku 2 cm brzegu bez farszu.
- Brzeg posmarowałam rozbełtanym żółtkiem.
- Zwinęłam ciasto w roladę zaczynając od boku z farszem, przykleiłam lekko dociskając bok posmarowany.
- Posmarowałam roladę rozmąconym żółtkiem.
- Pokroiłam ostrym nożem roladę na plastry ok. 3 cm i układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekłam zawijańce w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
- Podałam z sosem BBQ.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Ogród Botaniczny w Łodzi |
4 komentarze
Pyszności. Skład farszu składa się z wszystkiego, co lubię.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Oj, cieszę się bardzo Lusiu.
UsuńBrzmi interesująco ... ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.