czwartek, 28 marca 2024

Ciasto z jabłkami i budyniem

 Święta tuż tuż i pewnie szukacie przepisu na pyszne ciasto. Ja pędzę z podpowiedzią jak szybko i pysznie upiec ciasto które zachwycie wszystkich zjadających. Mięciutkie, aromatyczne, delikatne, wilgotne, no same ach i och. Myślę że każdy znajdzie w nim to co lubi w deserze, zakochacie się jak ja. Kto chce spróbować? 
Ciasto z jabłkami i budyniem - przepis

Ciasto z jabłkami i budyniem składniki: tortownica 22 cm
Ciasto:
  • 2 jaja
  • 120 g cukru ksylitou lub erytrytol
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 120 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej T 650
  • 1 łyżka masła
Krem budyniowy:
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 łyżka skrobi
  • 250 g mleka
Dodatkowo: 
  • 3 jabłka
  • cukier puder do posypania

Ciasto z jabłkami i budyniem przygotowanie:
Najpierw ugotowałam krem:
  • Wymieszałam jajo z cukrem i mąką i wlałam do gotującego mleka.
  • Gotowałam mieszając aż powstał budyń.
  • Pozostawiłam do wystudzenia.
Teraz ciasto:
  • Jaja ubiłam z ksylitolem i cukrem waniliowym aż ksylitol się rozpuścił.
  • Teraz wlałam mleko i miękkie masło, zmiksowałam do połączenia składników.
  • Dodałam mąkę i proszek do pieczenia i zmiksowałam.
  • Powstało gęste ciasto.
  • Jabłka pokroiłam w kostkę. 
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i na dno wyłożyłam pokrojone jabłka.
  • Na jabłka wyłożyłam ciasto.
  • Na wierzchu, na cieście spiralnym ruchem wyłożyłam budyń.
  • Piekłam 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół lub do suchego patyczka.
  • Ostudzone posypałam cukrem pudrem.

Smacznego
Przepis z archiwum

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger