Ten pyszny drożdżowiec czas upiec na święta. Ona jest pyszny i puszysty nawet kilka dni po upieczeniu ale rzadko doczeka tych kilku dni po. Zazwyczaj znika błyskawicznie. Czasu nie potrzebuje, tylko ten do wyrastania a w między czasie można zająć się czym innym. Polecam.
Puszysty drożdżowiec z waniliową kruszonką - przepis
Puszysty drożdżowiec z waniliową kruszonką składniki: forma 24x24 cm
Zaczyn:
- 40 g świeżych drożdży
- 125 ml letniego mleka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Ciasto:
- 4 żółtka
- 1 białko do posmarowania
- 500 g mąki pszennej T 500
- 100 g cukru trzcinowego
- 60 ml letniego mleka
- szczypta soli
- 100 g rozpuszczonego masła
- cały zaczyn
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej T 500
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 g rozpuszczonego masła
- esencja waniliowa - kilka kropel
Na zaczyn:
- Rozpuściłam drożdże w mleku i dodałam cukier, dobrze wymieszałam i odstawiłam na 15 minut pod przykryciem aby drożdże zaczęły pracować.
- Ciasto:
- Żółtka ubiłam na puszystą masę razem z cukrem.
- Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam zaczyn, ubite żółtka i mleko i wymieszałam mieszadłem hakowym aż składniki się połączyły.
- Potem wyrabiałam ciasto przez 10 minut.
- Ciasto musi być dobrze wyrobione i teraz małymi porcjami dodawałam rozpuszczone masło.
- Na początku ciasto ma problem z połączeniem z masłem.
- Ja mu pomogłam wyrabiając przez chwilę rękoma.
- Wyrabiałam jeszcze ok. 5 minut.
- Ciasto nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania na ok. 1,5 godziny.
- Składniki kruszonki roztarłam w palcach aby masa była sypka.
- Wyrośnięte ciasto przełożyłam do formy równomiernie je rozciągając.
- Wierzch ciasta posmarowałam roztrzepanym białkiem i posypałam kruszonką.
- Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut lub do suchego patyczka.
- I tutaj dodam na koniec że nie pytajcie czy można zmieniać składniki bo nie wiem czy ciasto będzie bardziej puszyste jak coś zmienicie czy równie puszyste czy może nie urośnie za dużo.
- Tym razem nie zmieniajcie składników.
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.