Dobrych zup nigdy nie za dużo w kuchni, przynajmniej u nas bo zjadamy je ze smakiem i wciąż można wrzucać nowe składniki i zajadać pyszne i sycące dania. Tym razem zupa jarzynowa ale krem i do tego ryż, zapraszam.
Zupa jarzynowa pure z ryżem - przepis
Zupa jarzynowa pure z ryżem składniki: 4 porcje
- 2 marchewki
- z pietruszki
- mała bulwa selera
- 1/4 niedużej główki kapusty
- 1 cebula
- 1/4 szklanki zielonego groszku
- mały kalafior
- 2 średnie ziemniaki
- 6 pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g ryżu suchego
- natka pietruszki
- koperek
- sól morska
- pieprz czarny
- 1500 ml bulionu
- Wszystkie warzywa i grzyby wymyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki: plasterki, różyczki, cząstki.
- W dużym garnku podsmażyłam na maśle wszystkie warzywa i zalałam bulionem.
- gotowałam wszystko ok. 50 minut.
- Potem całość zmiksowałam.
- Na drugiej łyżce masła podsmażyłam mąkę i wlałam do zupy, zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i dodałam posiekany koperek i natkę pietruszki.
- Podałam z ugotowany na sypko ryżem.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.