Kolejny serniczek, przepyszny, delikatny z jagódkami. Teraz trzeba użyć mrożonych albo ze słoika ale latem robiłam ze świeżych. Jest naprawdę szybki do zrobienia i cieszy podniebienie jako deser jako wysokobiałkowe śniadanie. Zrobicie?
Daktylowy sernik z frużeliną jagodową - przepis
Daktylowy sernik z frużeliną jagodową składniki: tortownica 20 cm
- 2 duże jaja
- 400 g kremowego sera na sernik
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 80 g daktyli
- 40 g proszku budyniowego waniliowego
Frużelina:
- 1 szklanka jagód
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
- Daktyle zalałam wrzątkiem na 15 minut, potem odcedziłam.
- Do misy malaksera wrzuciłam sery, jaja i odcedzone daktyle i zmiksowałam na jednolitą masę.
- Dodałam budyń i jeszcze raz zmiksowałam.
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam masę.
- Piekłam w Air Fryerze w 140 C przez 40 minut.
- Można piec w piekarniku przez 30 minut w 180 C.
- Jagody zasypałam cukrem i rozparowałam pod przykryciem.
- Mąkę wymieszałam z wodą i wlałam do gotujących jagód.
- Mieszałam aż masa zgęstniała.
- Wylałam frużelinę na ciepły sernik i pozwoliłam im całkowicie wystygnąć.
- Gotowe.
Pomysł własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.