wtorek, 23 września 2025

Daktylowy sernik z frużeliną jagodową

 Kolejny serniczek, przepyszny, delikatny z jagódkami. Teraz trzeba użyć mrożonych albo ze słoika ale latem robiłam ze świeżych. Jest naprawdę szybki do zrobienia i cieszy podniebienie jako deser jako wysokobiałkowe śniadanie. Zrobicie?
Daktylowy sernik z frużeliną jagodową - przepis

Daktylowy sernik z frużeliną jagodową składniki: tortownica 20 cm
  • 2 duże jaja
  • 400 g kremowego sera na sernik
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 80 g daktyli
  • 40 g proszku budyniowego waniliowego
Frużelina:
  • 1 szklanka jagód
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wody
Daktylowy sernik z frużeliną jagodową przygotowanie:
  • Daktyle zalałam wrzątkiem na 15 minut, potem odcedziłam.
  • Do misy malaksera wrzuciłam sery, jaja i odcedzone daktyle i zmiksowałam na jednolitą masę.
  • Dodałam budyń i jeszcze raz zmiksowałam.
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam masę.
  • Piekłam w Air Fryerze w 140 C przez 40 minut.
  • Można piec w piekarniku przez 30 minut w  180 C.
  • Jagody zasypałam cukrem i rozparowałam pod przykryciem.
  • Mąkę wymieszałam z wodą i wlałam do gotujących jagód.
  • Mieszałam aż masa zgęstniała.
  • Wylałam frużelinę na ciepły sernik i pozwoliłam im całkowicie wystygnąć.
  • Gotowe.
Smacznego
Pomysł własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger