Pyszna zupa dyniowa dla całej rodziny. Przepis na zupkę znalazłam w książce Nigela Slatera "Zielona uczta. jesień, zima" W książce jest mnóstwo pysznych przepisów i warto do niej zajrzeć. Zupa jest znakomita, polecam.
Zupa dyniowa z tahini, sezamem i rozmarynem - przepis
Zupa dyniowa z tahini, sezamem i rozmarynem składniki: 4 porcje
- ok. 1000 g dyni piżmowej lub zwyklej
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 3 - 4 gałązki rozmarynu
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki oliwy
- 8 ciemnych pieczarek
- 4 łyżki tahini
- Dynię obrałam, pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do garnka, zalałam bulionem.
- Gotowałam pod przykryciem aż dynia zmiękła.
- Całość zmiksowałam.
- Listeczki rozmarynu posiekałam drobniutko.
- Pieczarki pokroiłam na połówki a jak większe to na ćwiartki.
- Na suchej patelni podpiekłam sezam a gdy zaczął pachnieć dodałam oliwę i rozmaryn a także pieczarki.
- Smażyłam 2 minutki aby pieczarki zmiękły.
- Zupę doprawiłam do smaku solą.
- Nalałam na talerze, polałam tahini i posypałam pieczarkami z sezamem i rozmarynem.
Przepis według Nigela Slatera
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.