poniedziałek, 29 września 2025

Zupa dyniowa z tahini, sezamem i rozmarynem

 Pyszna zupa dyniowa dla całej rodziny. Przepis na zupkę znalazłam w książce Nigela Slatera "Zielona uczta. jesień, zima" W książce jest mnóstwo pysznych przepisów i warto do niej zajrzeć. Zupa jest znakomita, polecam.
Zupa dyniowa z tahini, sezamem i rozmarynem - przepis

Zupa dyniowa z tahini, sezamem i rozmarynem składniki: 4 porcje
  • ok. 1000 g dyni piżmowej lub zwyklej
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 3 - 4 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki oliwy
  • 8 ciemnych pieczarek
  • 4 łyżki tahini

Zupa dyniowa z tahini, sezamem i rozmarynem przygotowanie:
  • Dynię obrałam, pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do garnka, zalałam bulionem.
  • Gotowałam pod przykryciem aż dynia zmiękła.
  • Całość zmiksowałam.
  • Listeczki rozmarynu posiekałam drobniutko.
  • Pieczarki pokroiłam na połówki a jak większe to na ćwiartki.
  • Na suchej patelni podpiekłam sezam a gdy zaczął pachnieć dodałam oliwę i rozmaryn a także pieczarki.
  • Smażyłam 2 minutki aby pieczarki zmiękły.
  • Zupę doprawiłam do smaku solą.
  • Nalałam na talerze, polałam tahini i posypałam pieczarkami z sezamem i rozmarynem.
Smacznego
Przepis według Nigela Slatera

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger