Powiem wam szczerze że nigdy nie myślałam że wędzona ryba pieczona ma taki piękny, głęboki, maślany smak. Dowiedziałam się o tym dzięki Jamiemu Oliverowi i jego nowej książce "Łatwy Air Fryer. Pomysłowe pyszności z charakterem". No to ten posiłek który przygotowałam według pomysłu Jamiego zdecydowanie ma charakter i to mocny. Spróbujcie.
Wędzona makrela na grzance i sałatka z ziemniakami - przepis
Wędzona makrela na grzance i sałatka z ziemniakami składniki: 2 porcje
- 1 wędzona makrela
- 1 łyżeczka oliwy
- pieczywo: tosty, focaccia, lub inne pieczywo - ja miałam włoskie pieczywo do bruschetty
- 300 g małych ugotowanych ziemniaków
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżeczki kaparów
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 małe ogórki małosolne - w oryginale korniszon
- 160 g pomidorów - u mnie koktajlowe
- 1/2 ogórka zielonego - u mnie 2 gruntowe
- 1/2 cytryny
- Pieczywo skropiłam oliwą i ułożyłam na nim kawałki obranej makreli.
- Włożyłam pieczywo do szuflady air fryera i piekłam 10 minut w temperaturze 200 C aż się ładnie przyrumieniło.
- Ugotowane ziemniaczki wrzuciłam do miski, dodałam pokrojone na połówki pomidorki, posiekany szczypior, kapary, pokrojone w półplasterki ogórki, wymieszałam.
- Wymieszałam jogurt z musztardą, dodałam sól i wymieszałam z warzywami.
- Do każdej porcji podałam kawałek cytryny do skropienia ryby.
Przepis od Jamiego Olivera
Książka "Łatwy Air Fryer. Pomysłowe pyszności z charakterem" Jamie Oliver
2 komentarze
Prosto, szybko, a do tego wygląda na bardzo smaczne. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńTo jest takie pyszne że dawno nie jadłam nic tak pysznego
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.