Zacznę od uśmiechu 😄dłuższy czas bez sernika w moim domu to chyba musze być chora. Ten serniczek jest szybki i rozstrzyga kłótnię między tymi co: sernik tylko z rodzynkami lub sernik bez rodzynków. Tym razem sernik z żurawiną, pyszny, wilgotny, pachnący, idealny. Spróbujecie?
Sernik z żurawiną - przepis
Sernik z żurawiną składniki: tortownica 24 cm
- 250 g twarogu półtłustego
- 4 duże jaja
- 300 ml śmietanki 30 %
- 250 g ricotty
- 250 g mascarpone
- 3/4 szklanki erytrytolu
- szczypta ziarenek wanilii
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- cukier puder
- Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej więc należy przygotować tortownicę.
- Dno wyłożyłam papierem do pieczenia a z wierzchu dobrze okręciłam folia aluminiowa tak aby woda nie dostała się do środka.
- Zmiksowałam składniki na gładką masę ale nie za długo aby nie wtłaczać za dużo powietrza do masy.
- Na koniec wsypałam żurawinę i wymieszałam.
- Przelałam do tortownicy.
- Tortownicę wstawiłam do nagrzanego do 160 C z opcją grzania góra/dół piekarnika.
- Na blaszkę na której stoi tortownica wlałam wrzącą wodę tak na 1 cm wysokości.
- Piekłam ok. 60 minut.
- Po tym czasie wyjęłam tortownicę, wylałam wodę i ponownie wstawiłam tortownicę i przy wyłączonym piekarniku studziłam go przez 60 minut.
- Następnie studziłam sernik na blacie a jak całkiem wystygł wstawiłam do lodówki na noc.
- Potem posypałam cukrem pudrem.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.