Dziś przedstawiam szybki i bardzo prosty obiad a zarazem aromatyczny, odżywczy i pożywny. Zasmakuje każdemu, małemu też. Łosoś jest delikatny i leciutko podkręcony salsą. Spróbujcie.
Łosoś pieczony z pomidorową sals - przepis
Łosoś pieczony z pomidorową salsą składniki:
- 2 kawałki łososia - filet ze skórą ok. 300 g jeden
Salsa:
- 1 nieduży pomidor
- 5 suszonych pomidorów
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól morska
- pieprz czarny
- 4 - 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka powideł śliwkowych
Do pieczenia:
- gałązki koperku
- plastry cytryny
- Łososia ułożyłam skórą do dołu w naczyniu do zapiekania, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Wszystkie składniki na salsę wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam ale nie na papkę ale żeby zostały kawałeczki.
- Posmarowałam łososia oliwą i nałożyłam na niego salsę. plastry cytryny i gałązki koperku.
- Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół na 30 minut.
- Po tym czasie łosoś gotowy do zjedzenia.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.