czwartek, 3 lipca 2025

Łosoś pieczony z pomidorową salsą

 Dziś przedstawiam szybki i bardzo prosty obiad a zarazem aromatyczny, odżywczy i pożywny. Zasmakuje każdemu, małemu też. Łosoś jest delikatny i leciutko podkręcony salsą. Spróbujcie.
Łosoś pieczony z pomidorową sals - przepis

Łosoś pieczony z pomidorową salsą składniki:
  • 2 kawałki łososia - filet ze skórą ok. 300 g jeden
Salsa:
  • 1 nieduży pomidor
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 4 - 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
Do pieczenia:
  • gałązki koperku
  • plastry cytryny
Łosoś pieczony z pomidorową salsą przygotowanie:
  • Łososia ułożyłam skórą do dołu w naczyniu do zapiekania, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Wszystkie składniki na salsę wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam ale nie na papkę ale żeby zostały kawałeczki.
  • Posmarowałam łososia oliwą i nałożyłam na niego salsę. plastry cytryny i gałązki koperku.
  • Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół na 30 minut.
  • Po tym czasie łosoś gotowy do zjedzenia.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger