niedziela, 13 lipca 2025

Sernik z jabłkami

 My jesteśmy sernikowy team i jak tylko jakiś nowy przepis wychwycę to zaraz próbuję. Tym razem padło na przepis z Moje Wypieki i ciasto które łączy w sobie dwa , te które uwielbiam najbardziej. Jest tu jabłecznik i sernik w jednej formie. Zachęcam zróbcie sobie bo jest to idealne połączenie i smakuje obłędnie. 
Sernik z jabłkami - przepis

Sernik z jabłkami - składniki: forma 28 x 35 cm
Kruche ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru lub inny zamiennik
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1000 g twarogu tłustego zmielonego trzykrotnie
  • 250 ml śmietany kwaśnej 18 %
  • 120 g masła
  • 4 jajka - żółtka oddzielone od białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru lub zamiennika np. ksylitolu
  • 2 op. budyniu w proszku śmietankowego bez cukru - 80 g 
  • 2 łyżki cukru waniliowego
Masa jabłkowa:
  • 800 g jabłek ulubionych
Sernik z jabłkami wykonanie:
  • Formę do ciasta wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Ze składników na ciasto zagniotłam zwarte i miękkie ciasto.
  • Zawinęłam w folie i wstawiłam do lodówki na 60 minut.
  • Po tym czasie wylepiłam spód blaszki ciastem, nakłułam widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut aż ciasto się lekko zezłociło.
  • Masło utarłam ze słodzikiem na puszysta pianę i dodawałam po 1 żółtku.
  • Teraz dodałam zmielony twaróg na kilka razy, śmietanę i na końcu proszek budyniowy.
  • Miałam 6 białek: 2 z ciasta kruchego i 4 od masy serowej i ubiłam je na sztywną pianę.
  • Wymieszałam delikatnie pianę z masą serową.
  • Jabłka starłam na tarce o grubych oczkach i ułożyłam na podpieczonym spodzie.
  • A na jabłka wylałam masę serową.
  • Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
  • Jeśli jest mało złocisty to piec jeszcze 10 minut. 
  • Wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i studziłam sernik w środku piekarnika.
  • Ostudzony można udekorować po swojemu.
  • Ja zrobiłam lukier z soku z cytryny i ksylitolu.
Smacznego

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger