My jesteśmy sernikowy team i jak tylko jakiś nowy przepis wychwycę to zaraz próbuję. Tym razem padło na przepis z Moje Wypieki i ciasto które łączy w sobie dwa , te które uwielbiam najbardziej. Jest tu jabłecznik i sernik w jednej formie. Zachęcam zróbcie sobie bo jest to idealne połączenie i smakuje obłędnie.
Sernik z jabłkami - przepis
Sernik z jabłkami - składniki: forma 28 x 35 cm
Kruche ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 125 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru lub inny zamiennik
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1000 g twarogu tłustego zmielonego trzykrotnie
- 250 ml śmietany kwaśnej 18 %
- 120 g masła
- 4 jajka - żółtka oddzielone od białek
- 1 i 1/2 szklanki cukru lub zamiennika np. ksylitolu
- 2 op. budyniu w proszku śmietankowego bez cukru - 80 g
- 2 łyżki cukru waniliowego
Masa jabłkowa:
- Formę do ciasta wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Ze składników na ciasto zagniotłam zwarte i miękkie ciasto.
- Zawinęłam w folie i wstawiłam do lodówki na 60 minut.
- Po tym czasie wylepiłam spód blaszki ciastem, nakłułam widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut aż ciasto się lekko zezłociło.
- Masło utarłam ze słodzikiem na puszysta pianę i dodawałam po 1 żółtku.
- Teraz dodałam zmielony twaróg na kilka razy, śmietanę i na końcu proszek budyniowy.
- Miałam 6 białek: 2 z ciasta kruchego i 4 od masy serowej i ubiłam je na sztywną pianę.
- Wymieszałam delikatnie pianę z masą serową.
- Jabłka starłam na tarce o grubych oczkach i ułożyłam na podpieczonym spodzie.
- A na jabłka wylałam masę serową.
- Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
- Jeśli jest mało złocisty to piec jeszcze 10 minut.
- Wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i studziłam sernik w środku piekarnika.
- Ostudzony można udekorować po swojemu.
- Ja zrobiłam lukier z soku z cytryny i ksylitolu.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.