Zakwasówki to nic innego jak bułki śniadaniowe na zakwasie. Są mięciutkie w środku, mają chrupiącą skórkę i zajada się je ze smakiem. Z jakąś pyszną pastą, z masłem czy suche, są przepyszne a i pracy nie ma przy nich za dużo więc zachęcam do zrobienia.
Zakwasówki z chia - przepis
Zakwasówki z chia składniki: 10 bułek
- 150 g zakwasu żytniego na mące razowej dokarmionego12 godzin wcześniej
- 400 ml wody
- 600 g mąki pszennej T 650
- 10 g soli
- garść nasion chia
- Do misy robota dodałam zakwas, wodę i mąkę i dokładnie wymieszałam.
- Odstawiłam przykrytą misę na 40 minut aby ciasto odpoczęło.
- Po tym czasie do ciasta wsypałam sól i nasiona chia i mieszałam przy użyciu mieszadła hakowego przez 15 minut na II biegu robota.
- Ciasto następnie rosło 45 minut.
- Po tym czasie wyłożyłam na blat, podzieliłam na 10 części i z każdej uformowałam bułeczkę.
- Ułożyłam bułeczki na blaszce i odstawiłam do wyrastania na 30 - 40 minut.
- Potem bułki nacięłam żyletką, spryskałam wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
Smacznego
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.