W moim domu sernik jest zawsze pyszny i jest bardzo często więc nic odkrywczego nie powiem pisząc że i ten jest pyszny 😅 Jest delikatny, szybko się go robi i szybko znika więc trzeba się spieszyć żeby go skosztować. Zachęcam.
Sernik z frużeliną truskawkową - przepis
Sernik z frużeliną truskawkową składniki: tortownica 24 cm
Spód:
- 10 herbatników maślanych pokruszonych na pył
 - 2 łyżki roztopionego masła
 - 1 łyżka kakao
 - 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
 
Masa serowa:
- 4 jaja
 - 1 skyr naturalny 150 g
 - 250 g serka mascarpone
 - 350 g serka typu Philadelfia
 - 300 g serka homogenizowanego waniliowego
 - 100 g erytrytolu
 - 200 g śmietanki kremówki 30 %
 - 2 budynie waniliowe - 80 g proszku
 
Frużelina:
- 100 g truskawek
 - 2 łyżki erytrytolu
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Spód:
- Do malaksera wsypałam pokruszone herbatniki, orzechy, kakao i stopione masło i zmiksowałam na piasek.
 - Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, wysypałam "piasek" herbatnikowy i ugniotłam.
 - Piekłam spód w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 8 minut.
 - Wystawiłam, wystudziłam.
 
Masa serowa:
- Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę.
 - Masę wylałam na podpieczony spód i wstawiłam sernik do piekarnika nagrzanego w 175 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
 - Studziłam w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
 
Frużelina:
- Obrane truskawki wrzuciłam do garnka, rozgotowałam z erytrytolem.
 - Mąkę wymieszałam z łyżką wody i wlałam do gotujących truskawek.
 - Gotowałam jeszcze chwilę aż masa zgęstniała.
 - Frużelinę wystudziłam i polałam wystudzony dobrze sernik.
 
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.