W moim domu sernik jest zawsze pyszny i jest bardzo często więc nic odkrywczego nie powiem pisząc że i ten jest pyszny 😅 Jest delikatny, szybko się go robi i szybko znika więc trzeba się spieszyć żeby go skosztować. Zachęcam.
Sernik z frużeliną truskawkową - przepis
Sernik z frużeliną truskawkową składniki: tortownica 24 cm
Spód:
- 10 herbatników maślanych pokruszonych na pył
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Masa serowa:
- 4 jaja
- 1 skyr naturalny 150 g
- 250 g serka mascarpone
- 350 g serka typu Philadelfia
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 100 g erytrytolu
- 200 g śmietanki kremówki 30 %
- 2 budynie waniliowe - 80 g proszku
Frużelina:
- 100 g truskawek
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Spód:
- Do malaksera wsypałam pokruszone herbatniki, orzechy, kakao i stopione masło i zmiksowałam na piasek.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, wysypałam "piasek" herbatnikowy i ugniotłam.
- Piekłam spód w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 8 minut.
- Wystawiłam, wystudziłam.
Masa serowa:
- Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę.
- Masę wylałam na podpieczony spód i wstawiłam sernik do piekarnika nagrzanego w 175 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
- Studziłam w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
Frużelina:
- Obrane truskawki wrzuciłam do garnka, rozgotowałam z erytrytolem.
- Mąkę wymieszałam z łyżką wody i wlałam do gotujących truskawek.
- Gotowałam jeszcze chwilę aż masa zgęstniała.
- Frużelinę wystudziłam i polałam wystudzony dobrze sernik.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.