czwartek, 5 czerwca 2025

Sernik z frużeliną truskawkową

 W moim domu sernik jest zawsze pyszny i jest bardzo często więc nic odkrywczego nie powiem pisząc że i ten jest pyszny 😅 Jest delikatny, szybko się go robi i szybko znika więc trzeba się spieszyć żeby go skosztować. Zachęcam.
Sernik z frużeliną truskawkową - przepis

Sernik z frużeliną truskawkową składniki: tortownica 24 cm
Spód:
  • 10 herbatników maślanych pokruszonych na pył
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Masa serowa:
  • 4 jaja
  • 1 skyr naturalny 150 g
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g serka typu Philadelfia
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 100 g erytrytolu
  • 200 g śmietanki kremówki 30 %
  • 2 budynie waniliowe - 80 g proszku
Frużelina:
  • 100 g truskawek
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sernik z frużeliną truskawkową przygotowanie:
Spód:
  • Do malaksera wsypałam pokruszone herbatniki, orzechy, kakao i stopione masło i zmiksowałam na piasek.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, wysypałam "piasek" herbatnikowy i ugniotłam.
  • Piekłam spód w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 8 minut.
  • Wystawiłam, wystudziłam.
Masa serowa:
  • Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę.
  • Masę wylałam na podpieczony spód i wstawiłam sernik do piekarnika nagrzanego w 175 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
  • Studziłam w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
Frużelina:
  • Obrane truskawki wrzuciłam do garnka, rozgotowałam z erytrytolem.
  • Mąkę wymieszałam z łyżką wody i wlałam do gotujących truskawek.
  • Gotowałam jeszcze chwilę aż masa zgęstniała.
  • Frużelinę wystudziłam i polałam wystudzony dobrze sernik.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger