Nalewkę mogą sobie zrobić koneserzy trunków albo osoby dorosłe, dzieci do lat 18 raczej nie namawiam. Nalewkę trzeba zrobić jak agrest jest najbardziej dojrzały i pachnący a dodatkiem do nalewki są czereśnie. Nalewka jest lekko kwaskowata, cierpkawa ale ma swój jedyny i niepowtarzalny smak i aromat. Jedyną jej wadą jest to że trzeba na nią poczekać aż dojrzeje i będzie jeszcze lepsza.
Nalewka agrestowa 18+ - przepis
Nalewka agrestowa 18+ składniki:
I etap:
- 500 g czerwonego dojrzałego agrestu
- garść czerwonych czereśni z pestkami
- 1 laska wanilii
- kawałek korzenia imbiru wielkości kciuka
- 350 ml alkoholu 75%
II etap:
- 200 g cukru
III etap:
- Oczyszczone i umyte owoce włożyłam do słoja, dodałam pokrojony w plasterki imbir a na koniec laskę wanilii.
- Zalałam całość alkoholem i zakręciłam.
- Odstawiłam słój w ciemne miejsce na 2 miesiące.
- Po tym czasie zlałam alkohol z nad owoców.
- alkohol odstawiłam na bok w zamkniętym słoju a owoce zasypałam cukrem, wymieszałam i odstawiłam na 3 tygodnie.
- Odcedziłam po tym czasie od owoców, alkohol dodałam do pierwszego nalewu a owoce ponownie zalałam czystym alkoholem na miesiąc.
- Po tym czasie zlałam trzeci płyn i wymieszałam je wszystkie ze sobą, przefiltrowałam, wlałam do butelek i pozostawiłam na 6 miesięcy aby nalewka dojrzała.
Przepis według pomysłu
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.