Ot zwykła zupa pomidorowa powiecie a ja odpowiem zwykła ale jednak niezwykła. Co ją wyróżnia? chociażby to że ugotowałam ją ze świeżych pomidorów malinowych a jako dodatek do zupy zrobiłam mamałygę. A cóż to takiego zapytają niektórzy? a nic innego jak kaszka kukurydziana ugotowana na gęsto, pokrojona w kostkę i dodana do zupy. Zachęcam do sprawdzenia i tego przepisu, nie pożałujecie. Zapraszam.
Zupa pomidorowa z mamałygą - przepis
Zupa pomidorowa z mamałygą - składniki:
- 1000 g świeżych pomidorów malinowych
 - 1 dymka ze szczypiorem
 - 2 łyżki oliwy
 - 4 małe marchewki
 - 500 ml bulionu warzywnego
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - 100 ml śmietanki 30%
 
Mamałyga:
- 125 g suchej kaszki kukurydzianej
 - 800 ml bulionu warzywnego
 
- Pomidory pokroiłam w dużą kostkę, tak samo dymkę, posiekałam szczypiorek.
 - Marchew pokroiłam w kostkę.
 - Wszystkie warzywa podsmażyłam na oliwie i dusiłam pod przykryciem ż zmiękły.
 - Po tym czasie zmiksowałam wszystko na gładki krem.
 - Dolałam do niego bulion, cynamon oraz śmietankę i zagotowałam ale nie gotowałam.
 - Kaszkę kukurydzianą zalazłam bulionem i gotowałam aż stała się bardzo gęsta, trzeba mieszać od czasu do czasu bo może się przypalić.
 - Wylałam ją taką gęstą na talerz, pozostawiłam do całkowitego wystudzenia a potem pokroiłam w kostkę.
 - Podałam zupę z kostką z kaszki.
 
Przepis własny
2 komentarze
Wizualnie radość dla oczu, a pewnie i smakowo dla języka :-)
OdpowiedzUsuńSmakowo dla języka to prawdziwy raj, Mamciu dziękuję
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.