Ot zwykła zupa pomidorowa powiecie a ja odpowiem zwykła ale jednak niezwykła. Co ją wyróżnia? chociażby to że ugotowałam ją ze świeżych pomidorów malinowych a jako dodatek do zupy zrobiłam mamałygę. A cóż to takiego zapytają niektórzy? a nic innego jak kaszka kukurydziana ugotowana na gęsto, pokrojona w kostkę i dodana do zupy. Zachęcam do sprawdzenia i tego przepisu, nie pożałujecie. Zapraszam.
Zupa pomidorowa z mamałygą - przepis
Zupa pomidorowa z mamałygą - składniki:
- 1000 g świeżych pomidorów malinowych
- 1 dymka ze szczypiorem
- 2 łyżki oliwy
- 4 małe marchewki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 ml śmietanki 30%
Mamałyga:
- 125 g suchej kaszki kukurydzianej
- 800 ml bulionu warzywnego
- Pomidory pokroiłam w dużą kostkę, tak samo dymkę, posiekałam szczypiorek.
- Marchew pokroiłam w kostkę.
- Wszystkie warzywa podsmażyłam na oliwie i dusiłam pod przykryciem ż zmiękły.
- Po tym czasie zmiksowałam wszystko na gładki krem.
- Dolałam do niego bulion, cynamon oraz śmietankę i zagotowałam ale nie gotowałam.
- Kaszkę kukurydzianą zalazłam bulionem i gotowałam aż stała się bardzo gęsta, trzeba mieszać od czasu do czasu bo może się przypalić.
- Wylałam ją taką gęstą na talerz, pozostawiłam do całkowitego wystudzenia a potem pokroiłam w kostkę.
- Podałam zupę z kostką z kaszki.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.