Zupy są dobre na każdą porę roku i my je tak zajadamy. Dziś zupa kalafiorowa na sposób indyjski. Zupa jest pyszna, pożywna i odżywcza. Dużo przypraw w zupie nadaje jej niepowtarzalnego smaku i aromatu. Popróbujcie.
Zupa kalafiorowa z kurczakiem po indyjsku - przepis
Zupa kalafiorowa z kurczakiem po indyjsku - składniki:
- 1 mały kalafior
 - 1 pojedynczy filet z kurczaka
 - 150 ml śmietanki 36 %
 - opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej
 - 3 - 4 młode ziemniaki
 - 1 łyżka masła klarowanego
 - 2 łyżeczki kuminu
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 łyżeczka curry
 - 1 łyżeczka kurkumy
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - 1400 ml bulionu warzywnego
 - garść listków bazylii cynamonowej
 
- Kalafiora podzieliłam na różyczki, łodygę posiekałam, wyszorowałam ziemniaki, pokroiłam na cząstki.
 - Kurczaka pokroiłam w kostkę.
 - Na dnie dużego garnka podsmażyłam przez 30 sekund wszystkie przyprawy na maśle klarowanym, wrzuciłam kalafiora, ziemniaki i kurczaka i smażyłam mieszając przez 2 minuty.
 - Wlałam bulion i gotowałam przez 15 minut.
 - Po tym czasie wymieszałam śmietankę z mąką, można ją pominąć i zahartowałam wlewając do śmietanki chochelkę zupy a potem wszystko do garnka.
 - Zagotowałam i wsypałam porwane listki bazylii cynamonowej.
 
Przepis autorski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.