Zupy są dobre na każdą porę roku i my je tak zajadamy. Dziś zupa kalafiorowa na sposób indyjski. Zupa jest pyszna, pożywna i odżywcza. Dużo przypraw w zupie nadaje jej niepowtarzalnego smaku i aromatu. Popróbujcie.
Zupa kalafiorowa z kurczakiem po indyjsku - przepis
Zupa kalafiorowa z kurczakiem po indyjsku - składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 150 ml śmietanki 36 %
- opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej
- 3 - 4 młode ziemniaki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1400 ml bulionu warzywnego
- garść listków bazylii cynamonowej
- Kalafiora podzieliłam na różyczki, łodygę posiekałam, wyszorowałam ziemniaki, pokroiłam na cząstki.
- Kurczaka pokroiłam w kostkę.
- Na dnie dużego garnka podsmażyłam przez 30 sekund wszystkie przyprawy na maśle klarowanym, wrzuciłam kalafiora, ziemniaki i kurczaka i smażyłam mieszając przez 2 minuty.
- Wlałam bulion i gotowałam przez 15 minut.
- Po tym czasie wymieszałam śmietankę z mąką, można ją pominąć i zahartowałam wlewając do śmietanki chochelkę zupy a potem wszystko do garnka.
- Zagotowałam i wsypałam porwane listki bazylii cynamonowej.
Przepis autorski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.