Krewetki uwielbiam od nie tak dawna bo będzie z 15 lat, wcześniej ich nie znałam. Teraz jednak jak uda mi się kupić surowe, często mrożone to zaraz coś pysznego powstaje. Tym razem krewetki podałam z chutneyem z mango i czosnkiem i to było na poziom mistrzów. Smakowały obłędnie więc podaję przepis wszystkim wielbicielom krewetek.
Krewetki z chutneyem z mango i czosnkiem - przepis
- 800 g krewetek surowych obranych
- 1 łyżka oliwy
- sól morska
- 1 łyżka masła
Chutney:
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka pulpy z mango
- sól morska
- biały pieprz
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- grzanki z chleba razowego do podania
Krewetki z chutneyem z mango i czosnkiem przygotowanie:
- Mango obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Wrzuciłam na patelnię na rozgrzaną oliwę z masłem aż się całkiem rozpadło.
- Oprószyłam sola i pieprzem.
- Posiekałam zioła i dodałam do chutneya.
- Na drugiej patelni na oliwie podsmażyłam krewetki z obu stron aż stały się różowe czyli po jakieś 3 minuty z każdej ze stron.
- Teraz dodałam czosnek pokrojony w plastry i smażyłam 30 sekund aby stał się złoty ale nie spalił.
- Podałam krewetki z chutneyem i grzankami z chleba razowego.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.