piątek, 27 grudnia 2024

Krewetki z chutneyem z mango i czosnkiem

 Krewetki uwielbiam od nie tak dawna bo będzie z 15 lat, wcześniej ich nie znałam. Teraz jednak jak uda mi się kupić surowe, często mrożone to zaraz coś pysznego powstaje. Tym razem krewetki podałam z chutneyem z mango i czosnkiem i to było na poziom mistrzów. Smakowały obłędnie więc podaję przepis wszystkim wielbicielom krewetek.
Krewetki z chutneyem z mango i czosnkiem - przepis
Krewetki z chutneyem z mango i czosnkiem składniki:
  • 800 g krewetek surowych obranych
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska
  • 1 łyżka masła
Chutney:
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka pulpy z mango
  • sól morska
  • biały pieprz
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • grzanki z chleba razowego do podania
Krewetki z chutneyem z mango i czosnkiem przygotowanie:
  • Mango obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Wrzuciłam na patelnię na rozgrzaną oliwę z masłem aż się całkiem rozpadło.
  • Oprószyłam sola i pieprzem. 
  • Posiekałam zioła i dodałam do chutneya.
  • Na drugiej patelni na oliwie podsmażyłam krewetki z obu stron aż stały się różowe czyli po jakieś 3 minuty z każdej ze stron.
  • Teraz dodałam czosnek pokrojony w plastry i smażyłam 30 sekund aby stał się złoty ale nie spalił.
  • Podałam krewetki z chutneyem i grzankami z chleba razowego.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger