Krewetki uwielbiam od nie tak dawna bo będzie z 15 lat, wcześniej ich nie znałam. Teraz jednak jak uda mi się kupić surowe, często mrożone to zaraz coś pysznego powstaje. Tym razem krewetki podałam z chutneyem z mango i czosnkiem i to było na poziom mistrzów. Smakowały obłędnie więc podaję przepis wszystkim wielbicielom krewetek.
Krewetki z chutneyem z mango i czosnkiem - przepis
- 800 g krewetek surowych obranych
 - 1 łyżka oliwy
 - sól morska
 - 1 łyżka masła
 
Chutney:
- 8 ząbków czosnku
 - 1 łyżka oliwy
 - 1 szklanka pulpy z mango
 - sól morska
 - biały pieprz
 - 1/2 pęczka koperku
 - 1/2 pęczka natki pietruszki
 - grzanki z chleba razowego do podania
 
Krewetki z chutneyem z mango i czosnkiem przygotowanie:
- Mango obrałam i pokroiłam w kostkę.
 - Wrzuciłam na patelnię na rozgrzaną oliwę z masłem aż się całkiem rozpadło.
 - Oprószyłam sola i pieprzem.
 - Posiekałam zioła i dodałam do chutneya.
 - Na drugiej patelni na oliwie podsmażyłam krewetki z obu stron aż stały się różowe czyli po jakieś 3 minuty z każdej ze stron.
 - Teraz dodałam czosnek pokrojony w plastry i smażyłam 30 sekund aby stał się złoty ale nie spalił.
 - Podałam krewetki z chutneyem i grzankami z chleba razowego.
 
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.