Jak dorwiecie truskawki to zróbcie sobie koniecznie ten pyszny deser. Jeśli nie znajdziecie to mogą to być każde inne owoce np. śliwki. Jednak truskawki są tutaj przepyszne i polecam na szybki deser gdy przyjdą goście czy na deser przy rodzinnym stole.
Truskawki pod kruszonką - przepis
Truskawki pod kruszonką - składniki:
- 3 plastry ciasta drożdżowego lub chałki
- 300 g truskawek
- 3 jaja
- 2 łyżki ksylitolu
- 100 ml śmietanki 30 %
Kruszonka:
- 80 g mąki pszennej T 650
- 80 g mielonych orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
- Truskawki obrałam i pokroiłam w cząstki.
- Na dno foremki, u mnie podłużna wyłożyłam plastry chałki ok. 2 cm grubości.
- Z jaja, ksylitolu i śmietanki zrobiłam zalewę i wylałam na chałkę.
- Ułożyłam na niej truskawki.
- Z masła, cukru, orzechów i mąki zrobiłam kruszonkę rozcierając składniki między sobą.
- Posypałam truskawki kruszonką.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut aż kruszonka zrumieniła się.
- Najlepiej smakuje na ciepło z lodami ale zimne też jest pycha.
Smacznego
Przepis własny
3 komentarze
Uwielbiam truskawki. Jeśli je dorwę to na pewno wykorzystam przepis.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie i prosto wygląda ten przepis. Idealny na pożegnanie lata.
Pozdrawiam cieplutko.
Kruszonka zawsze dodaje owocom wyrazistego smaku:)
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam:)
Ciasta z owocami, zwłaszcza w sezonie, to jest to:)
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam:)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.