Ten kurczak, pyszny i aromatyczny podbije serca smakoszy drobiu. Kurczak jest soczysty, warzywa kolorowe, oczy jedzą same a brzuchy się cieszą. Ja robię tak często i dzięki temu szybko mam obiad zdrowy i pyszny. Może macie ochotę?
Kurczak z warzywami i ryżem - przepis
Kurczak z warzywami i ryżem składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryczki chili
- 1 marchew
- garść fasolki szparagowej
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka zielonego groszku
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu Ponzu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki gochugaru
- pieprz czarny
- sól morska
- 1 szklanka ryżu suchego
- Najpierw przygotowałam warzywa: pierś kurczaka pokroiłam w paski, paprykę zieloną w paski a żółtą chili w kosteczkę.
- Marchew wyszorowałam i pokroiłam w plastry, fasolkę na mniejsze kawałki, cebulę w półplasterki, posiekałam czosnek.
- Na oliwie podsmażyłam mięso, zdjęłam z patelni, dodałam warzywa, smażyłam 5 minut i teraz dodałam wszystkie przyprawy i sosy.
- Wrzuciłam na patelnię kurczaka, nakryłam patelnię pokrywka i dusiłam na małym ogniu jakieś 5 minut.
- Zdjęłam pokrywkę i smażyłam aż sos zgęstniał.
- Wrzuciłam mrożony groszek na sam koniec aby był zieloniutki i chrupiący.
- Groszek potrzebuje kilka minut aby być dobry do zjedzenia.
- Ryż ugotowałam na sypko i podałam z kurczakiem i warzywami.
Przepis kuchni azjatyckiej własny
2 komentarze
Moje smaki, chętnie bym się poczęstowała Twoim daniem:)
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam:)
Pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńSmacznego:)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.