wtorek, 28 maja 2024

Zupa orzechowa z grzankami

Jak ktoś uwielbia orzechy to ta zupa będzie dla niego idealnym daniem na majowy obiad. Zupa jest treściwa, na rosole, zaprawiona żółtkami także nikt głodny nie będzie. Jeśli jednak macie w domu osobę uczuloną to niestety nie częstujcie bo orzechów tutaj mamy dość sporo. Zupa jest kremowa i delikatna a z grzankami smakuje wybornie. Ktoś chętny?
Zupa orzechowa z grzankami - przepis

Zupa orzechowa z grzankami składniki: 4 porcje
  • 800 ml bulionu wołowo - drobiowego
  • 150 ml śmietany 18 %
  • 200 g orzechów włoskich łuskanych
  • 2 żółtka
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru trzcinowego
  • sól morska
  • kilka kromek pieczywa na grzanki
  • podpieczone orzechy do podania
Zupa orzechowa z grzankami przygotowanie:
  • Najpierw zmieliłam orzechy i wymieszałam je ze śmietaną.
  • Żółtka wymieszałam z odrobiną gorącego bulionu i wlałam do garnka intensywnie mieszając aby nie powstałą jajecznica.
  • Teraz dodałam masę z orzechami i wymieszałam, podgrzałam ale już nie gotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Kromki chleba pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni, tak samo podpiekłam orzechy.
  • Zupę na talerzu posypałam orzechami i podałam z grzankami.
Smacznego
Przepis z archiwum

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger