środa, 27 marca 2024

Tarta kokosowa z kremem pomarańczowym

 Ta tarta to skarb na talerzu, wnętrze jest tak kremowe że aż nieprzyzwoicie dobre. Przepis na tę tartę wymyśliła Renia z Kalejdoskopu Renaty i chwała jej za to bo teraz i ja i Wy możemy się delektować pysznym ciastem. Krem trzeba ugotować aby potem go jeszcze zapiec. Dużo gadania ale pracy tak średnio. Ciasto kruche jak zwykle trzeba wychłodzić w lodówce a potem upiec ale pewnie o tym wiecie. Zabieramy się za pieczenie? A może macie ochotę w święta zrobić sobie to cudo? będzie znakomite.
Tarta kokosowa z kremem pomarańczowym - przepis

Tarta kokosowa z kremem pomarańczowym składniki: forma o średnicy 26 cm
Ciasto:
  • 220 g mąki pszennej lub tortowej
  • 135 g masła
  • 100 g cukru ksylitolu lub erytrytolu
  • 60 g wiórków kokosowych
  • skórka starta z cytryny
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • masło do smarowania formy 
  • mąka do posypania formy
Krem:
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 140 g cukru ksylitolu lub erytrytolu
  • 6 jajek 
  • 2 żółtka
  • 250 ml soku pomarańczowego - około 2 pomarańczy
  • 50 ml soku z cytryny- około 2 cytryn
  • 100 g masła
  • wiórki kokosowe do posypania

Tarta kokosowa z kremem pomarańczowym przygotowanie:
Najpierw ciasto:
  • Ja zrobiłam ciasto przy użyciu malaksera ale spokojnie można to zrobić ręcznie. 
  • Mąkę wymieszałam z masłem, solą, cukrem, żółtkiem, jajem i z wiórkami kokosowymi a także ze skórką cytrynową.
  • Pulsacyjnie wyrabiałam ciasto a potem wyjęłam je na blat i zagniotłam na jednolite ciasto.
  • Zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 60 minut.
Teraz krem:
  • W garnku bo potem trzeba go postawić na ogniu ubiłam na sztywną pianę żółtka i jaja razem z cukrem.
  • Ciągle mieszając dodałam skrobię kukurydzianą a potem wlali sok z pomarańczy i cytryny.
  • Podgrzewałam cały czas na maleńkim ogniu aż masa zgęstniała.
  • Teraz do masy pomarańczowej dodałam masło pokrojone na małe kawałki.
  • Mieszałam i gotowałam jeszcze chwilę aby masa zrobiła się kremowa i zdjęłam z ognia.
  • Formę do tarty wysmarowałam masłem i posypałam mąką.
  • Wyjęłam z lodówki ciasto, rozwałkowałam i wyłożyłam spód i boki tarty.
  • Ponakłuwałam spód, nakryłam papierem do pieczenia, obciążyłam kulkami lub można użyć fasoli surowej i wstawiłam spód do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
  • Potem wyjęłam ciasto, zdjęłam obciążenie i wystudziłam ciasto.
  • Wylałam na ciasto krem pomarańczowy i ponownie wstawiam do piekarnika na 20 minut.
  • Upieczoną tartę wyjęłam z piekarnika, wystudziłam a potem wstawiłam na 2 godziny do lodówki.
  • Przed podaniem posypałam wiórkami kokosowymi i pokroiłam na kawałki aby potem zrobić sobie kawy i zajadać.
Smacznego
Przepis od Renaty

4 komentarze

  1. Cudowny przepis! Uwielbiam eksperymentować z nowymi smakami, a połączenie kokosa z kremem pomarańczowym brzmi bardzo oryginalnie. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi dobrze, cudnie smakuje a te połączenia to idealna krzyżówka, polecam

      Usuń
  2. Ja osobiście rzadko piekę tarty, Twoja wygląda na bardzo udaną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest do tego smakowita więc pokus się nie na tartę ale taki mini torcik

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger