sobota, 3 lutego 2024

Pączki z białek

Puszyste, bardzo smakowite, idealne pączki na Tłusty Czwartek który już za chwileczkę. Najpierw zrobiłam ciasto drożdżowe a potem to już szybko. Ciasto jest idealne do obróbki, pięknie się formuje a pączki są delikatne i  wyborne. Nadziewałam je po usmażeniu, ten sposób jest dla mnie najlepszy bo dżem, marmolada nie wypłynie podczas smażenia i nie będzie się paliła w tłuszczu. Idealne pączki aby wykorzystać nadmiar białek. Zachęcam do usmażenia aby potem cieszyć się pysznym deserem. Nigdy nie smakują tak wybornie jak przy Tłustym Czwartku.
Pączki z białek - przepis


Pączki z białek składniki: 14 sztuk
  • 3 szklanki mąki pszennej T 650
  • 220 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 białka ubite na sztywno ze szczyptą soli
  • 2 łyżki masła
Lukier:
  • sok z cytryny
  • cukier puder
Dodatkowo:
  • dżem truskawkowy


Pączki z białek przygotowanie:
  • Podgrzałam mleko, dodałam masło i cukier i podgrzewałam aby cukier się rozpuścił.
  • Przestudziłam mleko aby można było włożyć palec bez parzenia się i wkruszyłam drożdże, wymieszałam.
  • Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do mąki przełożyłam ubitą pianę i wlałam drożdże z mlekiem.
  • Zarobiłam ciasto a potem wyrobiłam na gładkie, elastyczne ciasto.
  • Z ciasta uformowałam 14 równych kulek, ułożyłam je na blacie, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 45 minut do wyrośnięcia.
  • Rozgrzałam olej do temperatury 170 C a potem lekko skręciłam płomień.
  • Smażyłam pączki na gorącym tłuszczu.
  • Pączki smażyłam z obu stron na złoty kolor ale dla pewności sprawdzałam patyczkiem czy pączki są usmażone w środku.
  • Usmażone pączki ułożyłam na ręczniku papierowym aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Do wystygniętych pączków tylką z workiem cukierniczym wstrzykiwałam dżem.
  • Gdy pączki całkiem wystygły ukręciłam lukier.
  • Do moździerza wsypałam szklankę cukru pudru i powolutku kropelka po kropelce wlewałam sok z cytryny, ciągle ucierając aż lukier zaczął mieć lejącą konsystencję i stał się lśniący.
  • Pączki maczałam w lukrze i układałam na kratce aby lukier wysechł.
  • Życzę pięknych doznań smakowych.

Smacznego
Przepis od Ani z Jaśminowej Kuchni

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger