piątek, 3 listopada 2023

Czerwona kapusta z fasolą

Miałam czerwoną kapustę która leżała już kilka dni i oczekiwała chyba na to danie bo teraz po jego zjedzeniu powiem Wam, pyszne było.
Fasolę gotowałam sama , jednak można użyć też tej z puszki ale może się Wam rozpaść.
Smakuje wybornie jako samodzielne danie.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Czerwona kapusta z fasolą składniki:
  • 1/2 średniej główki kapusty czerwonej
  • 1/2 szklanki suchej fasoli 
  • 125 g boczku wędzonego
  • 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz czarny
  • sól morska
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego

Czerwona kapusta z fasolą przygotowanie:
  • Fasolę dzień wcześniej namoczyłam w zimnej wodzie, rano odcedziłam, zalałam ponownie wodą i gotowałam do miękkości.
  • Pod koniec gotowania posoliłam.
  • Posiekałam kapustę, boczek pokroiłam w kostkę.
  • W garnku podsmażyłam boczek, potem wrzuciłam kapustę, smażyłam 3 minuty.
  • Teraz wlałam wino, smażyłam minutę, wlałam wodę, dodałam sól i gotowałam 10 minut.
  • Potem doprawiłam jeszcze majerankiem roztartym w dłoniach i pieprzem.
Smacznego
Przepis własny

6 komentarze

  1. Nigdy nie jadłam fasoli Jaś z czerwoną kapustą. Jestem ciekawa tego smaku.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fasola z czerwoną kapustą to nietypowe połączenie, ale brzmi bardzo smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super móc stworzyć coś pysznego z tego, co aktualnie pod ręką i to praktycznie z kilku składników. Zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że będziesz kosztowała takich smakołyków, pozdrawiam

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger