środa, 8 listopada 2023

Bakłażanowe klopsiki alla parmigiana

Jak już zaczynamy to opowiem co to parmigiana.
Jest to danie kuchni włoskiej i jest to zapiekanka z bakłażanów i sera w sosie pomidorowym.
A tutaj zrobimy klopsiki zamiast plastrów bakłażana w oryginale.
Jak napisał autor sos można zrobić kilka dni wcześniej aby było jeszcze szybciej a będzie smacznie to zapewniam.
Mnie natomiast zapewnił o jakości tego dania sam Yotam Ottolenghi w książce "Smak".
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Bakłażanowe klopsiki alla parmigiana składniki: 4 porcje
  • 90 g świeżej bułki tartej
  • 4 bakłażany
  • 150 ml oliwy
  • 100 g ricotty
  • 75 g parmezanu
  • 10 g natki pietruszki
  • 1 jajo + 1 żółtko
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 6 ząbków czosnku
  • 15 g liści bazylii
  • 1 i 1/2 puszki pomidorów bez skóry - każda po 400 g czyli 600 g zmiksowanych
  • 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki chili w płatkach
  • 3/4 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżeczki świeżego posiekanego oregano
  • 45 g oliwek
  • sól morska
  • czarny pieprz

Bakłażanowe klopsiki alla parmigiana przygotowanie:
  • Bułkę tartą rozsypałam na blaszce i suszyłam w piekarniku nagrzanym do 160 C z termoobiegiem.
  • Suszyłam 12 minut, wyjęłam z piekarnika, przestudziłam.
  • Teraz zwiększyłam temperaturę do 220 C.
  • Bakłażany pokroiłam w kostkę razem ze skórą i skropiłam 75 ml oliwy, posypałam solą,  i sporą ilością pieprzu czarnego.
  • Wymieszałam, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam 30 minut az bakłażany się zrumieniły.
  • W połowie czasu przemieszałam.
  • Przestudzone, upieczone bakłażany posiekałam na dość papkowatą masę i wstawiłam do lodówki aby się ścięły i schłodziły.
  • Do zimnych dodałam ricottę, najlepiej taką z lodówki, starty parmezan - trochę zostawiłam do posypania.
  • Dodałam posiekaną natkę, jajka, żółtko, mąkę i bułkę tartą oraz 1/3 posiekanego czosnku, 10 g posiekanej bazylii, 1/4 łyżeczki soli i dużo pieprzu.
  • Wszystko razem wymieszałam i natłuszczonymi dłońmi uformowałam mocno ściskając z masy małe klopsiki.
  • Na dużej patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy i dość mocno ją rozgrzałam. 
  • Smażyłam klopsiki partiami a kiedy pierwsze się zrumieniły, zdjęłam je z patelni apotem dodałam znowu łyżkę oliwy i usmażyłam drugą porcję.
  • Piekarnik w tym momencie rozgrzałam do 180 C.
  • Na patelnię wlałam ostatnie 2 łyżki oliwy i podsmażyłam na niej resztę posiekanego czosnku, dodałam zmiksowane pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier, chili w płatkach, paprykę w proszku i posiekane oregano.
  • Dodałam sól i pieprz, gotowałam ok. 10 minut aby powstał gęsty sos.
  • Do naczynia do zapiekania wlałam sos, powciskałam klopsiki i piekłam w piekarniku nagrzanym jak wcześniej pisałam do 180 C. 
  • Cały czas miałam termoobieg.
  • Zapiekałam 20 minut aż sos ładnie bulgotał.
  • Po wyjęciu z piekarnika posypałam posiekanymi oliwkami, posypałam pozostawionym startym parmezanem.
  • Teraz zajadamy.
  • Wydaje się z opisu że dużo pracy ale możemy go podzielić na kilka etapów i dni a nie będzie to pracochłonne.
  • Jednego dnia zróbmy sos i bakłażany aby potem je dobrze wystudzić a następnego dnia resztę.
Smacznego
Przepis od Yotam Ottolenghi
"Podróże małe i duże"
Pałac w Lubinie woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger