środa, 8 listopada 2023

Szakszuka z ajvarem i serkiem wiejskim

 Uwielbiamy szakszukę  w różnych wersjach a jest ich sporo na blogu więc zachęcam korzystajcie z przepisów, jest w czym wybierać. Tym razem duży słoik bałkańskiej pasty ajvar czekał na swoją kolej i teraz ona nadeszła. Dodałam także pomidory, cebulę, podsmażyłam razem. Na koniec przyozdobiłam kleksami serka wiejskiego. Rezultat: pyszne śniadanie czy lekki obiad. Przekonałam do zrobienia?
Szakszuka z ajvarem i serkiem wiejskim - przepis

Szakszuka z ajvarem i serkiem wiejskim składniki: 2 porcje
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 200 g pasty ajvar
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól morska
  • cukier do smaku
  • pieprz czarny
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorem
  • 4 jaja
  • 150 g serka wiejskiego
Szakszuka z ajvarem i serkiem wiejskim przygotowanie:
  • Pomidory pokroiłam w kostkę, cebulę i dymkę również. 
  • Posiekałam szczypior, odłożyłam do posypania.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam cebulę i pomidory, doprawiłam solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  • Teraz dodałam pastę i gotowałam aż masa na patelni zgęstniała.
  • Potem zrobiłam w masie 4 dołki i wbiłam jaja, gotowałam aż jaja się ścięły.
  • Wtedy posypałam szczypiorkiem i zajadamy.
Smacznego
Pomysł własny

4 komentarze

  1. Uwielbiam różne odmiany szakszuki, a ta z ajvarem i serkiem wiejskim musi być wyjątkowo smaczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest inna ale równie pyszna albo pyszniejsza od tej klasycznej. Proponuje wypróbować

      Usuń
  2. Szakszukę jadłam wiele razy, ale nigdy w takiej formie. Chętnie spróbuję w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger