piątek, 1 września 2023

Makaron z pieczoną dynią w sosie jogurtowym

Przepis na ten smakowity makaron został zaczerpnięty z książki Yotama Ottolenghi "Smak"
Makaron tak przyrządzony rozpływa się w ustach, ma bogaty smak, piękny aromat.
Yotam wie co dobre i jak połączyć składniki aby smak był jedyny i niepowtarzalny.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Składniki: 2 duże porcje obiadowe
  • 850 g dyni obranej bez pestek
  • 1 cebula
  • 90 ml oliwy
  • 6 ząbków czosnku
  • 200 g makaronu - u mnie pappardelle
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1 i 1/4 łyżeczki mielonego kminu
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska
  • czarny pieprz
Sos chili:
  • 1 pomidor długi
  • 3 czerwone chili
  • 1 i 1/2 łyżki octu z cydru lub jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie makaronu z pieczoną dynią:
  • Piekarnik rozgrzałam do 230 C z termoobiegiem.
  • Dynię po obraniu ze skórki i odpestkowaniu pokroiłam w kostkę i przełożyłam do naczynia żaroodpornego.
  • Cebulę po obraniu przekroiłam na 6 cząstek i przełożyłam do dyni.
  • Dodałam 3 łyżki oliwy, 3/4 łyżeczki soli i sporo czarnego pieprzu, wymieszałam.
  • Piekłam 30 minut aż dynia stałą się mięciutka i rumiana. 
  • Wyjęłam z piekarnika i utrzymywałam w cieple.
  • Czosnek pokroiłam w plasterki.
  • Na małej patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy i wrzuciłam na nią czosnek, smażyłam aż się lekko zrumienił.
  • Należy uważać aby go nie spalić bo będzie gorzki.
  • Czosnek przeniosłam cedzakiem na ręcznik papierowy, oliwę zostawiłam na patelce.
  • Do pojemnika malaksera wrzuciłam obrane chili, dodałam pokrojony pomidor, wsypałam szczyptę soli, zmiksowałam.
  • Dodałam oliwę i ocet, wymieszałam.
  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam zachowując szklankę wody z gotowania.
  • Do misy malaksera dodałam jogurt, łyżkę oliwy, kmin, żółtka, skrobię kukurydzianą i 1/3 łyżeczki soli.
  • Miksowałam aż powstał jednolity sos.
  • Teraz wylałam go na patelnię i mieszając doprowadziłam do wrzenia.
  • Gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Dodałam do sosu makaron, 3/4 szklanki wody z gotowania makaronu, posiekaną natkę pietruszki i połowę dyni z cebulą.
  • Gotowałam kilka minut aby wszystkie składniki się połączyły.
  • Wyłożyłam na talerz, ułożyłam na środku resztę dyni z cebulą, skropiłam sosem chili, odrobinę, bo resztę każdy sobie sam doda jeśli tak uzna.
  • Posypałam danie czosnkiem, natką pietruszki, skropiłam oliwą z pod czosnku.
  • Życzę smacznego.
Smacznego.
Przepis z książki "Smak" Yotam Ottolenghi
"Podróże małe i duże"
Mandarynki

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger