sobota, 4 marca 2023

Maślankowe placuszki z ciecierzycy z salsą z awokado i serem korycińskim

Same pyszne składniki w dzisiejszym daniu.
Salsę uwielbiam zawsze i wszędzie a te małe placuszki z maślanki i mąki z ciecierzycy dopełniają całości dania.
Polecam na śniadanie czy lżejszy obiad.
Maślankowe placki z salsą.

Składniki:
Placki:
  • 2 jaja
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Salsa:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek zielony mały
  • 1 ogórek kiszony 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska
  • grys chili
Do podania:
  • ser koryciński
  • olej do smażenia

Przygotowanie śniadania:
Salsa:
  • Pokroiłam w drobną kostkę wszystkie warzywa oprócz awokado, które z kolei pokroiłam w większą kostkę, chyba że jest bardzo dojrzałe to rozgniećcie widelcem.
  • Wymieszałam wszystkie składniki z solą, octem i oliwą i grysem chili, odstawiłam.
Placki:
  • Jaja zmiksowałam z maślanką, kurkumą.
  • Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i sodą, dodałam do jaj, zmiksowałam.
  • Na niewielkiej ilości oleju smażyłam nieduże placki z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam je na ręczniku papierowym.
  • Podałam placki z salsą z warzyw.
  • Ser pokroiłam w plastry i podałam do dania.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Ustka

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger