poniedziałek, 13 marca 2023

Krewetki duszone z papryką i pomidorami

To danie kuchni indyjskiej zaskoczyło mnie sowim pięknym aromatem bo że smak będzie znakomity to się spodziewałam.
Warto sobie kiedyś taki obiad zrobić i delektować się smakami i fakturami.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Krewetki z papryką i pomidorami.

Składniki: 4 porcje
  • 30 dużych mrożonych krewetek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • listki kolendry
Przygotowanie dania:
  • Krewetki rozmroziłam, oczyściłam i zdjęłam pancerzyki.
  • Do woka wlałam olej, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, oraz pokrojone w piórka cebule.
  • Dodałam wszystkie przyprawy i smażyłam 5 minut.
  • Następnie dodałam pokrojone w ósemki pomidory, papryki pokrojone w paski, posiekane chili i miód.
  • Mieszałam i smażyłam kolejne 5 minut.
  • Do woka wrzuciłam krewetki i na dużym ogniu smażyłam 5 minut.
  • Wlałam do woka śmietanę, zagotowałam i chwilę gotowałam.
  • Wyłożyłam na talerze, posypałam kolendrą i podałam z trójkątami tortilli.
Smacznego
Przepis z książki "Czas na Azję"
"Podróże małe i duże"
Niezapominajki

4 komentarze

  1. Kuchnia indyjska jest jedną z najbardziej aromatycznych kuchni na świecie. Zawsze warto spróbować przynajmniej kilku jej potraw. :)
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda a ja kocham aromaty na talerzu. Kuchni indyjskiej dania polecam każdemu.

      Usuń
  2. Nie próbowałam jeszcze krewetek duszonych

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger