niedziela, 1 stycznia 2023

Kayanas - grecka jajecznica

Lubię szukać po kuchniach świata ich wersji jajecznicy.
Jakiś czas temu zajrzałam do RafałCook i znalazłam grecką wersję jajecznicy.
Jest pyszna, śródziemnomorskie dodatki sprawiają że smakuje obłędnie.
Przepis na jajecznicę przywieźli do Grecji Żydzi.
Polecam gorąco.
Jajecznica po grecku.

Składniki:
  • 2 - 3 duże pomidory
  • 6 jajek 
  • 2 - 3 ząbki czosnku 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól morska
  • pieprz świeżo zmielony
  • 100 g fety
  • płatki chili
Przygotowanie jajecznicy:
  • Pomidory obrałam ze skóry, pokroiłam na kawałki, posiekałam czosnek.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam czosnek, smażyłam 30 sekund i wrzuciłam pomidory.
  • Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i oregano, smażyłam aż pomidory się rozpadły i sos zgęstniał.
  • Jaja roztrzepałam w miseczce i jak pomidory zgęstniały wlałam na patelnię.
  • Smażyłam do ulubionej konsystencji.
  • Teraz dodałam część pokrojonej w kostkę fety, wymieszałam.
  • Nałożyłam na talerz, posypałam resztą fety, oregano, pieprzem, płatkami chili i polałam oliwą z oliwek.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Rzeźba pawia - zegar słoneczny w Parku Solankowym w Inowrocławiu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger