niedziela, 22 stycznia 2023

Galetki ze szpinakiem i twarogiem

Takie mini galetki to pyszny obiad.
Ciasto jest razowe a reszta idealnie z ciastem współgra, smakują wyśmienicie.
Na obiad czy na śniadanie, może do pracy albo szkoły będą idealne.
Galette ze szpinakiem i twarogiem.
Składniki: 4 sztuki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Farsz:
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 300 g szpinaku świeżego
  • 200 g tłustego twarogu
  • sól morska
  • 1 łyżeczka płatków chili jalapeno czerwonych
  • 4 ząbki czosnku
Przygotowanie ciasta:
  • Z mąki, posiekanego zimnego masła, śmietany, soli i jogurtu zarobiłam szybko ciasto.
  • Zawinęłam je w folię i wsadziłam do lodówki na 15 minut.
Przygotowanie farszu:
  • Szpinak umyłam i osuszyłam.
  • Na maśle podsmażyłam szpinak aż zmiękł a potem woda odparowała.
  • Dodałam sól, płatki jalapeno i wymieszałam.
  • Dodałam pokrojony w plastry czosnek, smażyłam jeszcze 30 sekund.
  • Wmieszałam pokruszony twaróg, odstawiłam na bok.
Przygotowanie galetek:
  • Ciasto podzieliłam na cztery części.
  • Z każdej wałkowałam placuszek, na środku ułożyłam farsz.
  • Brzegi placka podwinęłam do góry lekko dociskając.
  • Piekłam placuszki w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 30 minut.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Słonecznik

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger