niedziela, 11 grudnia 2022

Polędwica wieprzowa w sosie porowym z pieczarkami

Przymiarki do świąt? jasne że tak, nigdy za wiele dobrych pomysłów.
Tak przyrządzone polędwiczki wieprzowe znakomicie będą smakowały na świątecznym stole.
My zajadaliśmy teraz ale rozkochały mnie w sobie te polędwiczki więc będą gościły u nas często.
Polędwica wieprzowa z pieczarkami.

Składniki:
  • ok. 600 g polędwicy wieprzowej
  • 1 duży por
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 250 g pieczarki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki sosu teryiaki
  • 100 ml bulionu
Przygotowanie dania:
  • Polędwicę pokroiłam na plastry ok. 2 cm grubości.
  • Lekko je spłaszczyłam, oprószyłam solą i pierzem.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i masło i podsmażyłam mięso z obu stron na rumiano.
  • Pokroiłam pora w plasterki i wrzuciłam na patelnię.
  • Smażyłam 5 minut aż zmiękły.
  • Pieczarki pokroiłam w plastry i dołożyłam do pora.
  • Smażyłam aby pieczarki się zrumieniły.
  • Wtedy na patelnię wlałam bulion i śmietankę, zagotowałam, podsmażone mięso z powrotem włożyłam na patelnię.
  • Przykryłam patelnię pokrywką i dusiłam 8 minut.
  • Potem jeszcze chwilę odparowywałam aby sos zgęstniał bez pokrywki.
  • Doprawiłam solą, pieprzem i curry i sosem teriyaki.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Chryzantemy

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger